Семена в лента/диск от биоразградима хартия

Семена на ленти и дискове на фона на цинии

Това е метод, при който в биоразградима хартия се поставят семена. Не всички семена са подходящи за този метод. Видовете, за които е подходящ са: моркови, репички, магданоз, салати, копър, спанак, както и много видове цветя.

Няколко са предимствата на този метод. При лентите семената са поставени на правилното за вида отстояние и по този начин се спестява времето и труда това да се прави директно в градината. С едно развиване на лентата и покриване с пръст цялата работа е свършена. Методът е особено подходящ за напълно начинаещи градинари, които нямат опита и знанията за сеене на отделните сортове. Подходящ е и за хора, които поради възрастови или здравословни причини не могат дълго време да стоят наведени в градината и да разпределят семената.

Семената на цветя са поставени и по други методи в биоразградима хартия. При тях се селектират видове цветя сходни в изискванията си към почвата или по височина. Това са миксове за градината, които оформят цветни лехи.
Семена на цветя и подправки се поставят и в хартиени дискове, които са подходящи за саксии. Дискове е едно общо прието наименование, с което се стартира идеята за въвеждане на метода за саксии. В последствие се разработи във форма хексагон. Защо ние избираме тази форма? Защото при нея има най-малко отпадък. При изрязването това е формата, при която няма или почти няма отпадък.

Предимствaта на този метод са отново по-лесно засяване, особено на малките семена, каквито са семената на голяма част от цветята. Един диск е една саксия. Няма излишни семена и възможност да се разпръснат. Избираме качествени семена от доказани в световен мащаб семепроизводители. Самият метод оскъпява малко продукта, но много хора разпознаха предимствата им и с радост ги използват.

Тези продукти са насочени към хоби градинари. Преди доста години това като понятие в България изобщо не съществуваше или поне беше непопулярно. В последствие навлезе, но повече като някакъв израз, но с не голямо значение и истинска стойност. Всъщност този израз добре определя към кого е насочен и е грешно да се бърка. Хоби градинарството е градинарството, когато го приемаме като хоби. Дълги години в градините се е работело основно за подсигуряване на прехрана. След това е останало като традиция. През времето част от хората истински са харесвали работата в градината и това са първите хоби градинари. Те са започвали да търсят и разменят семена със съседи и близки, за да обогатят градините си.

От моите лични наблюдения и проучвания според това как хората се грижат за градината си, има градинари, които градинарстват, за да подсигурят местна и свежа храна за семейството си или по-широк кръг, с което да подпомогнат семейния бюджет. Една друга група са градинарите, които искат да се хранят с чиста храна и да знаят произхода й. Това е причината да започнат да градинарстват. Хоби градинарите обаче се разпознават по страстта и радостта, с която говорят и се занимават в градината си. Те са доволни от реколтата си, но тя не е целта. Те обичат да създават красотата в градината си сами, да я променят, да я усъвършенстват заради самия процес. Това се е превърнало в тяхна страст. И ако имат 50 вида рози, те ще научат за нов вид, ще търсят информация и начин да се появи в градината им. Семената на цветя в биоразградима хартия най-често са интересни за тези хора, защото те добавят стойност не само в градината им, а и в страстта им в това хоби. Така както има хора, чието хоби е да имат големи библиотеки или да летят с делтапланери, да карат ски или да събират пощенски марки, така има и хора, за които градината е хоби.

Разхождайки се в местността, в която живеем, ние лесно разпознаваме в различните градини, какво са те за хората, които живеят там. Една голяма част градинарстват по традиция и са концентрирани в обема на реколтата в края на сезона. Друга част (за съжаление малка), за да подсигурят чиста храна за семейството си с щадящи методи. Трета част (тази, която нас силно вдъхновява) градинарстват, защото им е хоби и истински влизат в самия процес. Техните градини като ги погледнеш и не можеш да откъснеш поглед. Те са различни, красиви и много уютни.
И определено има хора, чиито градини са създадени от професионални градинари. Тези хора поради липса на време, знание, желание или статус не създават сами градините си и се обръщат към професионалисти, т.е. идва групата на градинарите, които са превърнали това в своя професия. Виждаме с радост, че те разпознаха в някои от методите начин да подпомогнат собствената си работа.
Надяваме се и Вие да разпознаете в този метод, Вашия метод за засяване. Но дори и да не го разпознавате, но градинарствате с радост, допринасяте за една по-красива среда, в която живеем.

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка