Хоби градинарство

Хоби градинарство,градина,хоби градинарството,градинарството

Що е хоби градинарството и има ли то почва у нас?

Градинарството като хоби има дълга история в Европа и добива все по-голяма популярност. Освен традициите, които съществуват от България до Шотландия и от Швеция до Испания, хоби градинарството получава мощна подкрепа от тенденциите в социалното развитие. Стремежът към природосъобразен и здравословен живот по естествен начин се предава в градинарството като хоби. А през последните 2 години то получи още един мощен тласък – социалните ограничения във връзка с COVID пандемията “избиха” в градината и/или терасата. 

Важи ли това за България?

Ние сме склонни да омаловажаваме нашите всекидневни занимания. Да, нямаме аристократи, които да селектират рози, но всеки има спомен от цветята на роднина или приятел. Аз помня търпението на прабаба си, с което отглеждаше “паричките”. Може да възникне спор доколко градинарството е било хоби или необходимост в по-старите времена, но това не променя неговата същност като дейност. В много от нас съзнателно или несъзнателно е останало познание и влечение към тази дейност. Както клишето – закърмени сме с градинарството (поне тези от нас над 30 години). В моя случай може да се каже и буквално. Като малък, около 2 годишен, са ме загубили и са щели да викат милиция да ме търси. Докато сме били в градината със същата моя прабаба Рада, която не чуваше добре, аз съм изчезнал. Мобилизирали се роднините и по шумоленето, което прабаба ми не можела да чуе, съм бил открит – пропълзял съм между редовете домати и съм си хапвал тихо и необезпокоявано. От по-късно имам спомен от доматите, които отглеждаха моите бабa и прабабa – не дете, ами възрастен човек може да остане незабелязан сред тях. 

Градинарството като хоби на градския човек

Наслада за сетивата

В България тенденцията за здравословен и близък до природата живот също е ясно изразена. Видимо все повече хора се местят в крайградски къщи и вили, или пък се сдобиват със селски имоти. И там най-естественото е да се обърнат към градинарството. Всъщност то е доста пристрастяващо като хоби. Това лесно може да бъде обяснено с ползите от градинарството. То Ви дава възможност да прекарате известно време на открито заедно със семейството. Имате видим резултат – всекидневно минавате и се наслаждавате на своите цветя, или пък берете зеленчуци и плодове, които Вие сте отгледали. Едва ли е необходимо да се споменава, че Вашите зеленчуци са “по, по, най” – био отколкото тези закупени в магазин с множество сертификати. И, разбира се, са най-вкусните. Това всъщност не е преувеличение – прясно набраните зеленчуци имат по-добри вкусови качества.

Бонуси за снагата

Друг интересен момент, които може би се подценява, е физическото натоварване. На пръв поглед не би могло да се сравнява с една силова тренировка например. Но всичките тези дребни и разнообразни дейности с натрупване дават не по-малко натоварване на мускулите. Според едно изследване 3 часа на седмица работа в градината значително намалява риска от проблеми със здравето, като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, диабет тип 2 и др.

Враг на болестите

Не на последно място, градинарството оказва благоприятно влияние върху психическото Ви здраве. Времето прекарано в леки физически натоварвания навън на чист въздух и на слънце подобрява настроението и снижава нивото на стрес, увеличава синтеза на витамин Д. Заниманията в градината подобряват и имунната система. На всеки 5-7 дена дена кося тревата в двора ни. Това занимание го сравнявам с медитация. Под равномерният шум от косачката, който ме изолира от други дразнители, с равномерни крачки успявам да се отърся от стреса на работния ден.  

След всичко изброено, кое е това нещо, което ще Ви спре веднага да се заровите в лехите със зеленчуци или храстите с рози? Може би малкото свободно време или прекалено големи натоварвания? Може би липсата на специализирани познания? Благодарение на модерните технологии, които в градинарството се развиват, също както и в другите области, можете да получите необходимите знания и умения да постигнете желаните резултати за кратко време и с не толкова големи натоварвания.

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка