Хартия със Семена – Красив и Смислен Начин да Разкрасим и Опазим Планетата

Може би знаете, а може би не, че хартиените отпадъци представляват около 25% или ¼ от общия обем в депата. Милиони дървета се изсичат всяка година, за да се произвеждат хартиени продукти. Решението е намаляване на потреблението и отпадъка и рециклиране. Искате ли да знаете как можете да допринесете за ограничаването на разхищението на хартия по един забавен, креативен и атрактивен начин? Нека ви подскажем – хартия със семена за засяване.

Да започнем с това какво е хартия със семена.

Това са листи или ролки от хартия, в която са вградени различни семена на всякакви култури – самостоятелно или смесени. Произвежда се от 100% растителни отпадъци от селското стопанство и е напълно биоразградима – разгражда се до целулоза в пръстта след поникване на семената. Хартията със семена може да се изрязва във всякакви форми, има занаятчийски или „крафт“ външен вид, тъй като е грапава заради семената в нея. В тази статия искаме да ви предложим няколко креативни начина да използвате този екологичен продукт.

цветен микс ниски цветя отблизо
Семена на тагетес в хартия отблизо
Дискове със семена за каскадни цветя за висящи саксии
Засаждане на хартиен диск със семена в 4 лесни стъпки

Практичен начин за засяване на цветя, подправки, зеленчуци

Основното предназначение на семената в хартия е да се улесни засаждането на различни видове растения – цветя, билки, подправки, зеленчуци и дори райграс, като в процеса на покълване и израстване на семената основата се разгражда в почвата. Семената се влагат машинно в хартиените ленти или листи, което позволява прецизното им дозиране, смесване и разпределяне. Засяването става изключително лесно – хартията се полага в почвата, покрива се с малко количество пръст, полива се редовно и това е! Благодарение на модерната технология се предлагат най-различни видове хартия със семена – дискове за саксии с цветя и подправки, ленти за лесно засяване на единични зеленчукови лехи, цветни килимчета с миксове от цветя и дори цели рула тревен килим, с които да озеленим двора си. 

Семената в хартия позволяват и някои по-креативни начини на приложение, без да се нарушава основната им функция.

Смислен подарък, който продължава да дава

Хартиите със семена са една много практична, атрактивна и идейна алтернатива на обичайните букети. Засяването на семената символизира ново начало, прогрес, израстване, плодородие – все неща, които искаме да пожелаем на тези, които обичаме и уважаваме. Самото отглеждане на засетите семена носи удовлетворение и радост, цветята и подправките, които сме отгледали сами, красят домовете ни или обогатяват ястията ни. Избирайки картичка или опаковка от хартия със семена вместо букет, вие подарявате винаги свежа мента за безброй летни лимонади, преливащи от цветове сандъчета на балкона или лехи в градината, часове разтоварващо хоби градинарство и свежи цветя за много букети през цялото лято.

Вместо мимолетен букет - цяла градина

На учителя с любов


Има две дати, на които засвидетелстваме своята признателност към учителите на децата и в същото време се тресем от ужас пред задължителното посещение на цветните пазари. Но ето какво ви предлагаме ние – вместо специално надценен за повода букет, който ще остане свеж няколко дни, а учителят ще е получил десетки такива, можете да подарите на учителите хартия със семена за засяване – цветно килимче или кутия с дискове със семена за саксии. Цената е сходна, но това е много по-смислен подарък, който показва лично отношение и носи символика – аналогията между засяването на семена и посяването на знания е вечна и неостаряваща. А преливащите от увехнали букети контейнери за смет в дните след 15 септември или 24 май са много тъжна гледка, не мислите ли? Какво разхищение! 

Ако подарявате подарък от името на целия клас или група, можете да добавите ръчно изработена картичка с послание върху хартия със семена за засяване. Ако е по повод завършване на детска градина, може да оставите вашия малчуган да напише просто едно „Благодаря!“ или да използвате цветно килимче и всички деца да напишат по нещо – трогателен жест, който показва лично отношение и ще накара всяка госпожа да се почувства оценена по достойнство. Засята, картичката ще радва получателя си със цветове и аромати цяло лято. 

Тук с намигване ще вмъкнем две скрити предимства на този избор: 

  1.  Има шанс да станете героя на вайбър групата на родителите в края на годината, когато се стигне до традиционното „Какво да вземем на госпожата!? “ 🙂
  2. Можете да закупите хартията със семена и да направите картички от нея по всяко време и да избегнете лудницата по щандовете за цветя.  

Прекрасни картички със семена могат да зарадват и абитуриентите, като символизират тяхното израстване и вашите пожелания за успех по пътя, по който поемат. 

Картички, мартеници, опаковки от хартия със семена

Опаковка за подарък, която да засеете, вместо да изхвърлите в контейнера. Можете да изненадате свои близки или приятели като им поднесете дар, опакован в хартия със семена, която да посеят по-късно в градината или на балкона си. Така добавяте към подаръка цяла градина с цветя и/или подправки, на която да се наслаждават цял сезон. Можете да изрисувате по хартията своите лични послания или да изпишете пожеланията си. Всеки, който проявява интерес към екологично съобразен начин на живот, ще оцени подобна креативност.
Още няколко идеи за ръчно изработени акценти с хартия със семена: 

  • Покани
  • Покривало за ароматна свещ
  • Сватбени аксесоари или подаръчета за гостите
  • Книгоразделител

Подаръчни кутии или продуктови комплекти – нашите приятели от Свещи горещи направиха прекрасна пролетна кутия с техни продукти и подаръче-изненада за засаждане, направено с помощта на нашия Цветен микс от ниски цветя.

Поадрък, опакован в хартия със семена за цветен микс и лично послание до получателя
Хартиени дискове със семена на цветя и лични послания

Корпоративни подаръци и маркетингови материали

Ако искате да демонстрирате креативност и отговорност към околната среда, хартията със семена може да придаде на вашите корпоративни подаръци или брандинг материали уникалност и да ви отличи сред конкурентите ви. Оригинални послания за процъфтяване на бизнеса или плодотворна година биха се вписали прекрасно в концепцията и ще покажат лично отношение към клиентите и партньорите ви.

Занимания за деца в градината

Ако питате нас, всяко дете трябва да се докосне до градинарството под някаква форма. То учи децата на търпение, отговорност, дава им основни познания за природата и дори може да ги накара да ядат зеленчуци, които са отгледали сами. Но децата са нетърпеливи и припряни, затова продуктите със семена в хартия са особено подходящи за тях. Те са лесни за ползване, семената не се разпиляват и засяването става бързо, преди да са загубили търпение, могат да се изрязват различни форми и да се подреждат като пъзел. Хубавото на хартиените продукти със семена за засяване е, че могат да се впишат и в малки, и в големи проекти. Дали ще си засеят сандъче на балкона или ще си отгледат собствена градинка в семейния двор или този на детската градина или занималнята – важното е да преживеят магията на засяване и отглеждане на растенията и да се научат да полагат грижи за тях.

Прекрасен материал за вашите креативни идеи и лични послания

Малко са поводите, при които да не може да подарите картичка или бележка от семена в хартия. Ако наистина се налага или държите да поднесете и букет, то няма причина да не ги съчетаете. 

За да изрежете в желаната форма, можете да използвате резци за сладки, които има в почти всеки дом. За да украсите, можете да използвате декоративни печати, конци, да напишете или нарисувате нещо според повода и получателя. Можете да декорирате готови картички с ленти от хартия със семена, като вмъкнете името на растението в посланието. Например – „не ме забравяй“, изписано върху лента със семена на незабравка. Хартията със семена ви дава възможност да развихрите въображението и креативността си като всяка друга хартия – само трябва да се съобразите с наличието на семена в нея, които я правят релефна и могат да попаднат там, където искате да изрежете – предвидете по-свободен дизайн, за да можете да ги заобиколите. Този релеф обаче придава разкошен „крафт“ завършек на вашите изделия, които определено ще направят впечатление и ще се откроят.

По-горе нахвърляхме само няколко идеи как можете да използвате хартия със семена, за да създавате оригинални и лични подаръци, да подобрите корпоративното си представяне или да добавите стойност към вашите продукти. Сигурни сме, че на вас ще ви хрумнат още много и още по-добри предложения. Можете също да потърсите в интернет plantable paper, seed paper cards за още идеи. Не забравяйте да ги споделите и с нас, като ни изпратите снимки или публикувате в социалните мрежи. Приятно майсторене! 

А ако нашата статия ви е вдъхновила, но нямате под ръка хартия със семена, можете да разгледате богатото разнообразие от семена в ленти и дискове, които предлагаме в нашия онлайн магазин. 

Количка