Дискове със Семена за Саксии

20 вида цветя и подправки за отглеждане в саксии

Засаждане на хартиен диск със семена в 4 лесни стъпки

Украсете Вашия дом или градина със саксии с цветя!

Обичате да градинарствате, но нямате двор, а разполагате само с няколко саксии? Искате да отглеждате разнообразни цветя и подправки, но нямате време да подбирате семена и да се занимавате с разсади, пикиране и пресаждане? Ние имаме перфектното решение, с което лесно да постигнете богата на цветове и аромати градина на балкона или у дома.

Поставяне на диска със семена в саксия - пиктограма

Запълнете саксиите с почва и поставете дисковете със семена

Покриване с пръст и поливане на листовете със семената

Засипете с още малко пръст и поливайте редовно

Цъфнали саксийни растения - цветя и подправки

Насладете се на своите саксии с цветя и подправки

4 пакета по 5 диска със семена- колекция от 20 вида цветя и подправки

Колекция от 4 пакета с по 5 вида цветя или подправки

Семена на цветя и подправки в дискове от биоразградима хартия

Подготвили сме колекция от 15 вида семена на цветя и 5 вида семена на подправки, които са подходящи за отглеждане в саксии. Семената са вложени в биоразградима хартия, оформена в удобни за работа дискове. След два месеца хартията се разгражда до хумус, а семената са се превърнали в силни и здрави растения. Предвидили сме дисковете да се използват в саксии с диаметър около 20 см, но не пречи да са по-големи или да използвате два диска в едно сандъче на балкона, например. Няма значение какви ще бъдат саксиите – керамични, пластмасови, кошници, кашпи , саксии за тераса, или за стена, или за парапет. От значение е единствено Вашето желание да украсите дома или градината.

Защо семена в хартиени дискове?

 • Дори да живеете в апартамент, можете да отгледате своя мини градина в саксии, богата на форми, цветове и аромати.
 • Ще Ви предложим разнообразие от цветя и подправки като:  Далия, Петуния, Вербена, Лобелия, Невен, Циния, ЦелозияТагетес, Мента, Босилек, Магданоз и др.
 • Чрез дисковете засаждането е по-лесно. Много от семената на цветя са миниатюрни и трудни за боравене. Често ги губим още при отварянето на пакета или ни остават излишни семена, които са трудни за съхранение и най-често ги изхвърляме. С нашите дискове няма да имате повече тези грижи. Поставяте директно диска в саксията.
 • Подбрали сме само сортове, които са подходящи за саксии. Можете да си спестите експериментите и разочарованията. Можете да отглеждате растенията в саксията, в която сте засадили дисковете със семена или да преместите част от тях в друга саксия. 
 • 15 вида цветя и 5 вида подправки пристигат в малък пакет директно доставен до дома Ви.
 • Нашата красива кутия прави тази колекция чудесен подарък по всякакъв повод.
 • Семената на цветята и подправките са качествени и с висока кълняемост.

Колекцията

Колекцията се състои от 4 пакета по 5 диска със семена. Можете да закупите както цялата колекция, така и всеки пакет поотделно. Колекцията е пакетирана в кутия, която е подходяща за оригинален подарък за всеки повод.

1. Пакет Цветя

Съдържа семена на 5 традиционни цветя. Това са добре познати цветя, но са използвани сортове, подходящи за саксии. Това ще Ви даде възможността да аранжирате както в дома, така и в градината.

 • Циния
 • Невен
 • Кученца
 • Тагетес
 • Астра
Популярни цветя в саксия
Цветя във висящи саксии

2. Пакет Цветя за висящи саксии

Както предполага името, се състои от 5 вида традиционни и по-малко познати каскадни цветя, които са подходящи за отглеждане във висящи саксии, саксии за тераси, саксии за стена.

 • Петуния
 • Санвиталия
 • Вербена
 • Лобелия 
 • Лобулария

3. Пакет Атрактивни цветя

Състои се от 5 вида по-рядко срещани саксийни цветя, но особено атрактивни. С тях ще придадете особена красота и екзотика в дома или градината.

 • Далия Пиколо Миньон
 • Немезия
 • Целозия
 • Хелихризиум
 • Нолана
Атрактивни и екзотични цветя в саксия
Свежи зелени подправки в саксии - босилек и магданоз

4. Пакет Подправки

В този пакет ще откриете семена на 5 вида популярни подправки за кухнята. С този пакет, освен зеленината в кухнята, дома, на терасата, ще имате възможност да готвите с винаги пресни подправки. 

 • Магданоз
 • Копър
 • Чубрица
 • Босилек
 • Мента
саксийни цветя - кученца

Цветя

В комплекта са включени дискове със семена на популярни и традиционни цветя – Циния, Невен, Кученца, Тагетес, Астра. Тези цветя често могат да бъдат видени в градините, но ние подбрахме сортове, които ще направят възможно отглеждането им и в саксии у дома. Цветята достигат до 30-40 см височина. Популярността на тези цветя се дължи и на факта, че са непретенциозни за отглеждане. С нашите хартиени дискове със семена, засаждането също е много лесно и бързо. 

саксийни цветя - кученца

Циния

Цветето циния произхожда от Мексико. То е непретенциозно и лесно за отглеждане, вероятно затова е популярно по целия свят. Цъфти от юни до октомври във всички цветове, освен син. Отглежда се на слънце. Поставете диска в саксията и го засипете с малко пръст – половин сантиметър. Поддържайте постоянна влага в началото и температура над 15°C, препоръчителна 20-22°C. Първите поникнали растения ще видите още на 7 ден. В саксията можете да оставите 2-3 корена. При желание и възможност, можете да прехвърлите останалите в други саксии или в градината. В края на април можете да изнесете саксиите навън. Почвата трябва да е лека и добре дренирана. Цинията издържа на засушаване. Поливайте един път седмично. Подхранване – 2 пъти за цяло лято, но не е задължително. За  да се радвате на постоянен и обилен цъфтеж премахвайте редовно прецъфтелите цветове.

За тези, които са свикнали да виждат цинии в градината и се притесняват от височината – този сорт Циния достига до 20-30 см височина и подходящ за саксии с диаметър 20 см.

Разцъфнала червена Циния
Цвят на невен

Невен

Добре познато цвете с лечебни свойства. Непретенциозно и лесно за отглеждане. Сортът използван в нашия диск достига височина от 35 см. Цъфти от юни до края на октомври, с оранжеви, златни и жълти цветове. Поставете диска в саксията и го засипете с малко пръст – половин сантиметър. Невенът е непретенциозен към почвата, но вирее добре в добре дренирани леко кисели почви. Невенът издържа на засушаване. В началото поливайте за да поддържате постоянна влага. След като се оформи растението поливайте веднъж седмично. Внимавайте – прекалено много вода ще навреди на растението. Първите стръкове ще поникнат на 10 ден при температура над 12°C. Оставете 2-3 корена в саксията. Останалите можете да засеете в други саксии или в градината. Можете да изнесете навън през април. Подхранване – 2 до 3 пъти.

Тагетес

Цвете, което освен с красотата си е известно с лечебни свойства. Използва се в кулинарията, а в последно време е доста популярно с това, че отблъсква вредителите и потиска болестотворните гъбички. Препоръчва се за засаждане в зеленчукови и цветни лехи, като средство за борба с вредителите . Тагетесът цъфти от май до октомври. Не е претенциозен към почвата, но трябва да е добре дренирана. Поставете диска в саксията и засипете с тънък слой пръст – половин сантиметър. Ще поникне около 10-ия ден при температура 20°C. Оставете 1 или 2 корена в саксията. Може да се пикира 2-3 седмици след поникването.  Изисква слънце или полусянка. Поливане – редовно докато се оформи растението и 2 седмично след това. Подхранване – не по-често от 1 на месец.  Премахвайте преминалите цветове. 

Разцъфнало растение Тагетес
Цъфтящо цвете астра в саксии

Астра

Поредното популярно и непретенциозно цвете в нашата колекция.  Цъфти от юли до септември. Вирее добре на слънце и полусянка. Няма специални изисквания към почвата стига да е добре дренирана. Поливане – поддържайте влажността в началото, като се оформи растението поливайте веднъж седмично близо до корена. Внимавайте да не прекалите с поливането. Астрите издържат а засушаване. Подхранване – 1 месечно, като започне да цъфти спрете. В саксията оставете 1-2 корена. Можете да пикирате в други саксии или в градината.  

Отрязвайте преминалите цветове.

Кученца

Цвете от градината на баба. Но растенията от нашият сорт няма да станат толкова високи, както в градината на баба. Въпреки, че ще са високи 20-25 сантиметра ще ни радват с обилни цветове. Почвата за цветето  Кученце трябва да е богата, добре дренирана и с неутрална киселинност. Вирее добре на слънце и полусянка. Поливане – поддържайте влагата в първите седмици, след това веднъж седмично в основата на растението. Сложете диска в саксията и засипете с тънък слой пръст – половин сантиметър. Растенията ще покълнат след 2-3 седмици при температури от 15°C до 20°C. Опитайте се да оставите 4-5 корена в саксията, за да имате повече цветове . Можете да пикирате в други саксии или в градината. 

Разцъфнали цветя - кученца в различни цветове
Пакет хартиени дискове със семена за каскадни цветя за окачени саксии

Цветя за висящи саксии

В комплекта Цветя за висящи саксии са включени каскадни сортове на: Петуния, Вербена, Лобелия, Лобулария, Санвиталия. Те могат да се използват и за стенни саксии или в сандъчета на тераси, като ще превърнат скучния парапет в пищен водопад от зеленина и цветове.

Висящи саксии с изобилно цъфтящи каскадни цветя

Петуния

Петунията няма нужда от представяне. Тя е доста популярно цвете. В нашия случай сме използвали специален сорт каскадна Петуния. Използвайте богата на хранителни вещества, но лека почва, леко кисела (pH 6-6.5). Саксията трябва да бъде поставена на слънчево място. Като се постави диска в саксията е достатъчно да се постави съвсем малко пръст, колкото да се фиксира. Поливайте редовно, без  да прекалявате. Можете  да засеете още през  януари, но ако планирате да поставите саксията навън, направете го през  април или по-късно. Петунията не понася студ. Оставете не повече от 2-3 корена на саксия. Ако имате желание, можете останалите корени да ги засеете в други саксии. Петунията ще Ви радва с цветове от май до края на октомври. Не забравяйте да подхранвате растенията с тор за цъфтящи растения всеки 3-4 седмици. Премахвайте прецъфтелите цветове заедно със семената. В противен случай цветовете ще намалеят. Като премахнете цвета, в основата остават семената. Премахнете  ги като отрежете с ножица 2 см под тях.

Фонтан от цъфнали каскадни петунии в стояща саксия
Цъфнала вербена в различни цветове

Вербена

Друго популярно каскадно цвете с дълъг период на цъфтене от юни до октомври.  За Вербена използвайте добре дренирана почва. Ако имате съмнения за почвата можете да я смесите с пясък. Можете да поставите диска още през януари и през април да изнесете навън. Вербената изисква много слънце. Поставете диска в средата и сложете малко пръст за да го фиксирате в саксията. В началото поддържайте постоянна влага. За около 3 седмици ще покълне. Оставете 1-2 корена в саксията. Останалите можете да прехвърлите в други саксии, ако имате желание и свободно място. Като се оформи растението поливайте 1-2 пъти в седмицата. Не прекалявайте с поливането. Вербената издържа на засушаване. Подхранвайте с тор внимателно и не по-често от веднъж месечно. Премахвайте преминалите съцветия.

Лобелия

Атрактивно каскадно цвете за висящи саксии, тераси и стени. Използваният в диска сорт е с множество нежни малки  бели, сини, червени и лилави цветове. Използвайте богата, добре дренирана и леко кисела ( Ph 6.0-7.0) почва. Поставете диска в саксията и поставете съвсем малко пръст върху него, колкото да го фиксирате. Поддържайте постоянна влага през първите 2-3 седмици до поникването, без да прекалявате. След  това поливайте по-малко на всеки 3-4-5 дена. Имайте предвид, че семената на Лобелията са изключително малки и в саксията ще поникнат доста от тях. Оставете  1-2 корена за саксия с диаметър 20 см. Ако имате възможност и желание можете да прехвърлите  част от растенията в други саксии и ще разполагате с всички цветове. Лобелията се чувства добре на слънце и полусянка. През април, май  когато температурата и през нощта мине 10 градуса можете да изнесете саксиите навън. За да цъфти обилно, подхранвайте редовно. Препоръчително е да торите на всеки 2-4 седмици. Ако забележите, че цъфтежът намалява, подрежете растението и полейте.

Разцъфнала лобелия в различни цветове в керамични саксии
Лобулария

Лобулария

Непретенциозно за отглеждане цвете, което цъфти от началото на лятото до есента. Издържа на засушаване. Ще Ви радва с малки бели, лилави, розови цветове. Поставете диска в саксията и сипете съвсем малко пръст върху него за да го фиксирате. В началото поливайте редовно за да поддържате влагата. Като се оформи растението можете да поливате веднъж седмично. Произходът на цветето е Средиземноморието и съответно кратки засушавания не са проблем за него. При високи температури може да намалее цъфтежа. 

Използвайте добре дренирана почва. Не се изисква подхранване, освен ако почвата е много бедна. 

Санвиталия

Известна е още като Пълзяща циния и произхожда от Мексико. Цветовете изглеждат като малки жълти цинии или миниатюрни слънчогледи. Както предполага произходът ѝ, Санвиталия изисква слънце. Цъфти от юни до септември. Почвата трябва да е лека, песъчлива.  В началото поддържайте постоянна влага. Като се оформи растението, поливайте веднъж на седмица. Издържа на засушаване. Диска покрийте със съвсем малко пръст. Първите кълнове ще видите след около 2 седмици. В саксия оставете само един корен. Растението се оформя като туфа с диаметър до 50 см. През април-май можете да изнесете на открито. Премахвайте преминалите цветове. Подхранвайте веднъж на 1-2 месеца.

Обилно цъфтящи санвиталия и лобелия в обща саксия
Пакет хартиени дискове със семена за атрактивни цветя за саксии

Атрактивни цветя

В този комплект сме включили по-рядко срещани, но красиви цветя. Избрали сме специални сортове на Далия Пиколо Миньон, Немезия, Целозия, Хелихризиум, Нолана. С тези екзотични цветя, подходящи за отглеждане в саксии, бихме искали да внесем допълнителна красота, заедно с известна екстравагантност.

Атрактивни цветя в саксия - далии

Далия

Далията е известна и като гергина. Въпреки, че  е по-популярно да се отглежда от грудки и резници, тя може да се отгледа и от семена. Това се отнася особено за някои от сортовете. Цъфти от юли до октомври с ярки цветове, приличащи на маргаритки (сорта, използван в нашата колекция). Също така нашият сорт достига до 30 см. височина. Далията не е претенциозно цвете и се отглежда лесно. Изисква плодородна и добре дренирана почва и слънчево място. Подхранване – 1 път на месец до началото на цъфтежа. Използвайте тор, богат на фосфор и калий, съответно малко азот.  Поливане – обича влажна почва, но не преполивайте. Поливайте когато почвата изсъхне. За да получите растение  с много цвят е необходимо да подрежете/прищипете върха. След като започне цъфтежът, премахвайте преминалите цветове.

Далия Пиколо с розов цвят
Разцъфнало цвете Немезия

Немезия

Много красиво и колоритно едногодишно цвете с произход Южна Африка. Цъфти от юни до септември в  жълто, оранжево, червено, розово, лилаво. Има приятен аромат. Достига до 25 см височина. Отглежда се относително лесно. Почвата трябва да е лека и добре дренирана. Добавете пясък, ако е необходимо. Дискът в саксията се покрива с тънък слой пръст – половин сантиметър. При температура 15°C, ще поникне за 2 до 3 седмици. Полива се редовно. Не издържа на засушаване, но е чувствителна на прекалено обилно поливане. Опитайте се да поддържате почвата влажна, не подгизнала. Изберете слънчево място или полусянка, но имайте предвид, че не понася много високите температури. През април можете да изнесете навън. В саксията оставете 1-2 корена. При желание останалите можете да засеете на друго място.

Целозия

Много красиво растение от семейството на Амаранта с необичаен на вид много ярък цвят. Прилича на пламъка на свещ и цъфти в жълто, червено, оранжево. Отрязаният цвят на Целозията запазва външния си вид за много дълго време. Листата на Целозия могат да се ядат, когато растението е младо. Почвата трябва да е много добре дренирана. Покрийте диска с половин сантиметър пръст. Поддържайте влага, докато поникне. След това поливайте само когато почвата изсъхне. Растението е чувствително на преполиване. Друга особеност е, че мястото трябва да е добре огряно. Не понася спадове в температурата. Подхранване – веднъж месечно с течен комбиниран тор. Ако забележите, че растението повяхва и забавя растежа си, вероятно се дължи на прекалено поливане или подхранване. В саксията оставете 2-3 корена. Останалите при желание можете да засадите на друго място.

Пъстроцветна целозия в саксия
Хелихризум или безсмъртниче с ярки цветове

Хелихризум /Безсмъртниче

Цвете, което е повече известно като билка. От него се произвежда етерично масло, което се използва в козметиката. По-конкретно в продуктите за лице – има регенериращи свойства. Видът и сортът, който сме подбрали, е декоративен. Това е най-високото цвете в колекцията. Може да достигне до 50 см и това трябва да се има предвид при избора и разположението на саксията. Интересна особеност е, че цветът не е изграден от венчелистчета, а от видоизменени листа. Безсмъртничето вирее добре в лека, песъчлива почва. Мястото трябва да е слънчево. На полусянка няма да цъфти много. Издържа на засушаване. Поливайте веднъж на седмица. Подхранване – 1-2 пъти. 
Оптималната температура за покълването е 20-22°C. Цъфтежът ще започне 3 месеца след покълването и ще продължи до края на октомври. Отрязаните цветове запазват външния си вид много дълго време. В саксията оставете 1-2 растения.

Нолана

Едногодишно растение с произход от Чили. Оформя красиви сини цветове във формата на камбанки подобни на Грамофончетата/Ипомея.  Цъфти от юни до края на септември. Тъй като идва от чилийските пустини, е устойчиво на засушаване. Има естествен механизъм да събира влагата във въздуха. Но все пак не забравяйте да поливате от време на време. Иска много слънце – поне 8 часа на ден. Почвата трябва да е лека, песъчлива и много добре дренирана. Нолана бързо заема пространството като образува туфи. Затова е добре да оставите един корен в саксията. Може да се използва и за висящи саксии. Не изисква специално подхранване, освен ако почвата е много бедна. Реално след поникването не изисква особена грижа.

Цветове на Нолана в син цвят
Колекция от подправки в саксии

Подправки

Този пакет от колекцията се състои от 5 диска със семена на подправки – магданоз, копър, чубрица, мента и босилек. В последно време готвенето освен необходимост, става и доста популярно хоби. С нашите дискове, подправките ще са ви буквално на една ръка разстояние. Не е за подценяване, че саксиите с подправки ще са като своеобразна украса на вашата кухня.

Колекция от подправки в саксии

Магданоз

Магданоз – широко използван във всички европейски кухни с безспорни ползи за нашето здраве. Той е лесен за отглеждане в саксии. Поставете диска в саксията и засипете с половин сантиметър пръст. Поливайте. Бъдете търпеливи – ще поникне след 3 до 4 седмици при температура от 15 до 20°C, понякога и повече. Можете да разредите растенията в саксията, ако е необходимо. Корените са чувствителни, затова пикирането е проблематично. Изисква 6-8 часа слънчева светлина, богата почва и влага. Ще можете да си режете от магданоза 2-3 месеца след поникването. Отрязвайте по цяла клонка, вместо да късате само листата.

Подправка магданоз в саксия
Зелена подправка копър в саксия

Копър

Копър – Също често използвана подправка, не само в Европа. Лесен за отглеждане в саксии с една особеност – образува дълбоки корени и затова е необходима по-дълбока саксия. Почвата за отглеждане на копър трябва да е богата. Покрийте диска с половин сантиметър и поливайте. Също като магданоза, обича влагата. Пониква след около 2 седмици. 6-8 часа слънчево греене на ден. Разредете растенията в саксията до няколко. Копърът може да достигне дори 2 метра височина. Ако се отглежда в саксия, какъвто е случая с нашите дискове, е необходимо да се прищипва/отрязва върха. Така не расте  много на височина и става по-гъст.  Не откъсвайте повече от 1/3 от височината на растението. 

Босилек

Както и останалите подправки в колекцията, босилекът е лесен за отглеждане. Изисква богата почва, 6-8 часа слънчево греене и редовно поливане. Добре е да се предвиди по-дълбока саксия. Засипете диска с тънък слой пръст и поливайте редовно. Пониква за 1-2 седмици при температура от около 20°C. В саксията оставете 3-4 корена. Останалите можете да  засадите в други саксии или в градината, ако желаете. Отрежете/прищипете върха за да стане по-гъст и да не стане висок. Можете да берете от босилека, когато стане висок 15-20 см. Берете редовно и не повече от 1/3 от листата на месец. Така той става още по-гъст.

Босилек - зелена подправка в саксия
Свежи листа на мента, току що откъснати от саксията

Мента

Тя също няма голяма нужда от специално представяне. Ментата е подправка, лесна за отглеждане в саксия, с широко приложение в кулинарията и като билка. Изисква богата, добре дренирана почва, слънце или полусянка, редовно поливане. Пониква за 2 седмици при температура от 15-18°C. Оставете 1 корен в саксия. Подрязвайте/прищипвайте върха, за да не става висока, а гъста и буйна – така винаги ще имате свежи стръкове за лимонада, например. Берете редовно листата.

Чубрица

Популярна подправка по Средиземноморието и Европа. Също лесна за отглеждане в саксия. Нуждае се от богата, добре дренирана почва. Пониква за около 2 седмици. За разлика от останалите подправки в колекцията, не изисква много влага. След формирането на растението можете да намалите поливането, колкото да поддържате влажна почвата. Оставете 2-3 корена в саксия. За да не става много високо растението отрязвайте/прищипвайте върха като достигне 10-15 см височина. Берете върховете на клонките. Вкусът и ароматът са най-силни преди цъфтежа на растението. След като цъфне, намаляват значително.

Свежа зелена подправка чубрица

Ако не сте намерили необходимата информация за нашите продукти на сайта или етикетите, сме на разположение и с удоволствие ще ви съдействаме. 

Количка