хидрогел,хидрогел за трева,тревата

Хидрогел в градината

Какво представлява хидрогела

Хидрогелът представлява полимер, който не се разтваря във вода, а абсорбира водата без да променя структурата си. Той може да бъде синтетичен и естествен. През последните години навлиза масово в живота ни. Ако все още не сте се сетили за хидрогел, най-лесна асоциация ще направите с …желатина. Като си представите действието на желатина, ще добиете представа и за ползите от използването на хидрогел в градината. Друг пример е … памперсите за бебета. Има безброй много приложения на хидрогела в ежедневието ни – от тясноспециализирани технически приложения, експлозиви, до контактни лещи, гръдни импланти, лепила, лекарства, превръзки и козметични продукти.

Хидрогел в градината

Основното предназначение на хидрогел в градината е регулирането на влажността на почвата. Хидрогелът абсорбира и задържа водата в почвата. 1 грам гранули хидрогел може да задържи до 300 мл вода, а използвания от нас хидронаногел до 400 мл. Чрез него се намалява, забавя изпаряването на водата. По този начин корените имат възможност да поемат водата по-дълго време.

Не, хидрогелът не отменя задължението да поливаме

Той намалява количеството вода, което използваме. Увеличава интервала между поливанията. Действа като мини резервоари, които трябва да се пълнят редовно. Гранулите на хидрогела увеличават размера си при абсорбирането на водата (желатина може да ни помогне да си предствим процеса) и съответно се свиват като бъде извлечена водата от корените. Тук е моментът да споменем за неочевидните предимства от използването на хидрогела в градината. Благодарението на нарастването и свиването на гранулите, се подобрява структурата на почвата. Корените растат през порестите пространства в почвата. Образуването на мини кухини в почвата улеснява достигането на кислород до корените на растенията и тревата. От друга страна корените не усвояват хранителните вещества в почвата директно, а след като бъдат разтворени в почвената вода.

Срок на действие на хидрогела

Хидрогелът подпомага създаването на оптимални условия за растеж на тревата и въобще на растенията в нашата градина. За съжаление хидрогелът има срок на действие. В повечето случаи до 3 години. Действието на нашия хидронаногел е до 5 години. Хидронаногелът е естествен полимер и с времето се разпада. Напълно безвреден е за природата. 

Кога се поставя хидрогел

Много хора задават въпроса как да може да бъде поставен на вече изградена тревна площ.  Хидрогелът не може да бъде внесен допълнително. Поне при настоящото ниво на развитие на технологията. Имено затова считаме за особено удачно да бъде заложен близо до семената на тревата, както при нашата Тревна ролка, още при изграждането на тревната площ.

1 thoughts on “Хидрогел в градината”

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка